Nieuwe spelregels?

De eerste twee speelrondes zitten er alweer op en wat zijn we blij dat we na al die maanden weer ‘gewoon’ kunnen korfballen. Toch is het een en ander veranderd aan de spelregels. De belangrijkste wijzigingen worden hier kort uitgelegd.

De strafworp

De nieuwe spelregel die de gemoederen het meeste bezig houdt, is de regel dat iedereen nu zelf zijn of haar strafworp moet nemen. Maar wie moet eigenlijk de strafworp nemen? De persoon op wie de overtreding wordt gemaakt of de persoon wiens vrije kans wordt ontnomen?

Het antwoord op deze vragen wordt in het IKF-document Spelregels 2020 als volgt beschreven:

Een strafworp wordt genomen door de aanvaller die de vrije scoringskans heeft verloren, en dat is ofwel:

  • De aanvaller die op het moment van de overtreding de vrije scoringskans had of zou hebben gehad;

of

  • De aanvaller die op het moment van de herhaalde overtreding de scoringskans had of zou hebben gehad.

Als naar de mening van de scheidsrechter geen enkele speler een vrije scoringskans had op het moment van de herhaalde overtreding is de speler op wie de overtreding gemaakt is de strafworpnemer.

Andere spelregelwijzigingen

Sinds 1 september 2020 zijn er nog meer spelregelwijzigingen doorgevoerd. Enkele opvallende wijzigingen zijn:

  • Voetbal is enkel nog een overtreding wanneer er opzettelijk voetbal wordt gemaakt. Er is sprake van voetbal wanneer een speler de bal speelt met de knie of lager of de voet;
  • De bal met de vuist weg te slaan is weer toegestaan;
  • Het zogenoemde duiken op de bal is weer toegestaan.

Niet alleen voor spelers zijn deze regels nieuw, maar ook voor scheidsrechters. Heb er daarom begrip voor als een scheidsrechter een foutje maakt in de toepassing van deze regels. Ook hij moet leren omgaan met deze veranderingen.

Wil je de nieuw spelregels nog een keer goed doorlezen, dat kan! Het spelregelboekje van 2020 en uitleg van de nieuwe spelregels kun je hier vinden.

De scheidsrechterscommissie

Lees ook: