Geschiedenis

KZ Danaïden is een korfbalvereniging uit Leiden, per 1 juli 2010 onstaan uit de fusie tussen KZ Leiden en De Danaïden. Onze (kunstgras) speelvelden en clubgebouw liggen aan de Montgomerystraat in de wijk Zuid-West. KZ Danaïden is met meer dan 400 leden niet alleen de jongste maar ook meteen de grootste korfbalvereniging van Leiden, waarvan ongeveer de helft uit jeugdleden bestaat.

De achtergrond van onze fusieclub

De Danaïden is op 20 juni 1947 opgericht door G.H. Frederik. een leraar in Leiden, die een groot fan was van de toen nog jonge, gemengde sport. Door zijn enthousiasme werden veel leerlingen lid van de nieuwe vereniging, die daarom al snel de bijnaam ‘Leidse Scholieren’ kreeg. Nog steeds spelen veel scholieren en studenten bij KZ Danaïden. De naam Danaïden verwijst naar een Giekse Mythe waarin 49 zussen als straf een oneindig vat (lees: de korfbalmand) moeten vullen.

KZ Leiden was zelfs nog ouder, 1 juli 1933 opgericht en gestart vanuit de toenmalige speeltuinvereniging Zuiderkwartier, zodat zij nog net het 75-jarig jubileum hebben kunnen vieren. De oprichtingsdatum is namelijk niet veranderd toen Zuiderkwartier in 1992 fuseerde met Ons Eiland tot KZ Leiden.

Wanneer wordt er gespeeld en getraind?

KZ Danaïden is een gemengde zaterdag- en zondagvereniging: de jeugd- en juniorenteams spelen op zaterdag, bij de seniorenteams zijn er zowel zaterdag als zondag teams. De trainingen zijn (en / of) op  dinsdag-, woensdag- en de donderdagavond. De allerjongsten (de zogeheten kangoeroes: kinderen tot ongeveer zes jaar) krijgen een speelse training op zaterdagochtend.

Wat is er naast korfbal nog meer te doen?

KZ Danaïden biedt naast de inspanning ook ontspanning, met een actieve feestcommissie, een uitgebreide vriendenclub, een eigen toernooi, elke vijf jaar een groots opgezet jubileumfeest en het zomerkamp aan het einde van iedere zomervakantie: vele tientallen kinderen doen dan mee aan een week sport en spel op een kampeerboerderij, met elk jaar een ander thema.